Beste Mantelzorger,

Het is een tijdje geleden, maar hier is de nieuwe nieuwbrief voor u als mantelzorger. Lees hem goed, want hierin kondigen wij de komende activiteiten aan of worden er belangrijke mededelingen gedaan, die voor u van belang kunnen zijn.

  1. Uw registratie als mantelzorger

Ik wil u vragen om zelf na te gaan of uw gegevens zoals deze bekend zijn bij Servanda nog juist zijn met betrekking tot uw aanmelding als mantelzorger en zorgvrager.

Dat houdt in:

1: bent u nog mantelzorger voor degene voor wie u bent geregistreerd of zorgt u inmiddels voor iemand anders? Geef dit dan door! Ook als het aantal uur per week is veranderd!

2: Voor wie zorgt u? Graag ontvangen wij de naam van degene voor wie u zorgt en het woonadres. Stel dat u eerder als mantelzorger voor uw vader of moeder zorgde maar nu voor iemand anders of uw werk als mantelzorger is gestopt, dan moet u dit tijdig, voor 1 september 2023 doorgeven. Woont degene voor wie u zorgt niet in Hardinxveld-Giessendam, schrijf u dan in bij de gemeente waar de zorgvrager woont.

3: bent u verhuisd, geef dan uw adreswijziging door.

4: is het juiste emailadres bekend? U kunt deze gegevens doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ps: Als er niets is veranderd, hoeft u dus niet te reageren!

  1. De jaarlijkse mantelzorgwaardering

Om in aanmerking te komen voor de Mantelzorgwaardering 2023, die jaarlijks wordt uitgereikt in de Week van de Mantelzorg (10 november) gelden de volgende regels;

  • Elke mantelzorger die aaneengesloten drie maanden of langer in het jaar 2023,
  • Voor 8 uur per week of meer mantelzorg heeft verleend, komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering.
  • De mantelzorger moet hulp bieden aan een cliënt, die in de gemeente Hardinxveld-Giessendam woont. Zorgt u voor iemand in een andere gemeente, dan moet u zich als mantelzorger laten registreren in de gemeente waar de persoon voor wie u zorgt woont. Denk hierbij ook aan een vader of moeder die vanuit Hardinxveld-Giessendam is gaan wonen in een verpleeghuis bv in Sliedrecht, dan moet u zich dus laten registreren als mantelzorger in de gemeente Sliedrecht.
  • De mantelzorger én de cliënt (zorgvrager) moeten geregistreerd staan in het mantelzorgbestand van het steunpunt mantelzorg van Servanda.

Om u aan te melden als mantelzorger kunt u gaan naar www.servanda.nl, klik op de gele button registreren als mantelzorger.

  1. Start: Gast aan Tafel “Rouw en Verlies”

Op woensdagavond 4 oktober start Servanda sociaal werk met 4 bijeenkomsten rondom het thema Rouw en Verlies. De bijeenkomsten vinden plaats in de Ducdalf, Scheldstraat 1. De bijeenkomsten zijn op woensdagavonden van 19.00-20.30 uur op 4 oktober, 25 oktober, 15 november en 13 december. Met een vaste groep deelnemers komen we samen onder begeleiding van rouwtherapeute Ditty Meerkerk (Ditty Meerkerk, contextueel- en rouwtherapeut) om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en elkaar tot steun te zijn. Elke bijeenkomst behandelen wij thema's op het snijvlak van pastoraat, levensbeschouwing en psychosociale ondersteuning.  Samen op weg, vanuit eigen ervaring elkaar verder helpen. Wilt u ook meedoen of eerst een gesprek vooraf, neem dan even contact op met Brenda Otten bij voorkeur per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of spreek de voicemail in op haar telefoon (06-82324895). Brenda belt u dan terug!

  1. Start: Gast aan Tafel “Levend Verlies”

Op donderdag 26 oktober start een andere groep, onder begeleiding van contextueel therapeut Aart van Soest (Aart van Soest, contextueel therapeut). Levend Verlies, voor sommigen nog een onbekend begrip, maar voor velen een dagelijks verlies. Het betekent dat je je partner of naaste verliest aan een ziekte of beperking, terwijl degene niet is overleden. Uw naaste veranderd als persoon zoals u degene altijd heeft gekend door dementie, de ziekte van Parkinson, Niet aangeboren Hersenletsel of een psychiatrische ziekte. In de bijeenkomsten zullen we elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en elkaar tot steun zijn, vanuit het snijvlak pastoraat en psychosociale ondersteuning. Vanuit uw eigen ervaringen elkaar verder helpen! De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagmiddag van 13.15-14.45 uur in de Ducdalf, Scheldestraat 1 te Hardinxveld-Giessendam. De bijeenkomsten zullen in een vaste groep 4 keer plaatsvinden. Op 26 oktober start de groep en zullen daarna bijeenkomen op 23 november en 7 december. De laatste bijeenkomst wordt in overleg met de deelnemers gepland. Wilt u graag meedoen of eerst een persoonlijk gesprek met de mantelzorgconsulente, neem dan even contact op, bij voorkeur per mail met  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook haar voicemail inspreken op 06-82324895.

  1. Week van de Mantelzorg

In de week van maandag 6 t/m vrijdag 10 november vindt de Week van de Mantelzorg plaats. Omdat sommigen van u soms moeilijk vrij kunnen nemen van mantelzorgtaken én werk willen we alvast doorgeven dat de activiteiten gepland staan op maandagavond, dinsdagmorgen, woensdagmiddag en avond, donderdagmiddag en vrijdagochtend/middag én avond! U ontvangt per post een programmaboekje, waarna u zich kunt opgeven voor een activiteit.

6.Nostalgisch uurtje en Geheugenkabinet

Eenmaal in de maand op maandag is het Geheugenkabinet in Bibliotheek Hardinxveld-Giessendam te bezoeken. Op deze centrale plek in de bieb zijn allerlei materialen over dementie te vinden. Boeken, muziek, spellen en puzzels die herinneringen aan vroeger oproepen. Ook vind je er informatie over dementie en het verlenen van mantelzorg.

Het Geheugenkabinet is een fysieke, laagdrempelige plek in de bibliotheek voor iedereen die meer wil weten over het geheugen. Voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving. Mantelzorgers, andere verzorgenden of geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie of materialen om mee aan de slag te gaan.

Het Geheugenkabinet verbindt laagdrempelige thema’s als het begrijpen en fit houden van het geheugen door nostalgische uurtjes te organiseren.

Op maandag 2 oktober vanaf 15.00 uur bent u van harte welkom in Bibliotheek aan Zet aan de Pietersweer om met elkaar verhalen en ervaringen te delen rondom “Oude Ambachten”. Wij hebben een leuke presentatie gemaakt over verdwenen beroepen, zoals de parlevinker, de lorrenboer of de putjesschepper. Het belooft weer een gezellige middag te worden! De toegang is gratis voor alle inwoners (dus ook geschikt voor mensen met dementie en/of Niet-Aangeboren-Hersenletsel). Samen kunt u dus gezellig een middagje uit!

  1. Servicesalon Servanda

De mantelzorgsalon is van naam veranderd in 2023. De mantelzorgsalon staat in 2023 ook open voor alle inwoners op leeftijd en wordt iedere dinsdagmorgen in de Bibliotheek aan Zet en op vrijdagmiddag georganiseerd in de Ducdalf, Scheldestraat 1 in Hardinxveld-Giessendam. Hier komen senioren, (ex)mantelzorgers en hun partners samen voor een bakkie koffie, een gezellige of interessante activiteit of thema, een luisterend oor of een ondersteuningsvraag. De bedoeling van deze servicesalon is: ontmoeten, verbinden en ondersteunen.

Inmiddels heeft een vaste groep van mensen deze plek gevonden en wordt er met elkaar geknutseld, gekookt, hapjes gemaakt, spelletjes gedaan, maar bovenal verhalen gedeeld. Er komen ook gastsprekers zoals op 17 oktober Miriam de Waard, die als Professional Organiser zal ingaan op “Ontspullen”. Op 27 oktober zal Amarantha Uitvaartzorg komen vertellen over alle mogelijkheden rondom afscheid en overlijden.  Ook worden er informatieve presentaties gegeven onder andere; “Als het geheugen hapert” en “Positieve gezondheid” en Gezonde Voeding.

Is het er bij u nog niet van gekomen om eens langs te komen? U bent van harte welkom op dinsdagmorgen in Bibliotheek aan Zet (Pietersweer) van 9.30-11.30 uur én op vrijdagmiddag van 15 tot 17 uur in de Ducdalf (Scheldestraat 1). Toegang is gratis! U hoeft zich hiervoor niet op te geven! Neem gerust een buurman/buurvrouw, vriend/vriendin of kennis mee.

 

Met vriendelijke groeten, Brenda Otten

Mantelzorgconsulente Servanda sociaal werk

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afbeelding1 persbericht 4 oktober 2023

 

Donderdag 21 september organiseert het Alzheimercafé Hardinxveld-Giessendam een Walking lunch om met elkaar aan tafel te gaan en elkaar te ontmoeten tijdens een smakelijke lunch.

De Walking lunch is een kleine wandeling door Hardinxveld, van locatie naar locatie omdat bewegen gezond is voor lijf en geest. Het is fijn elkaar te kunnen ontmoeten, verhalen te delen en tevens kunt u vragen stellen aan de gastvrouw,

Tijdens de wandeling worden 3 locaties aangedaan  Het gezondheidscentrum, de Bibliotheek en Servanda Ducdalf. Bij iedere locatie wordt er een deel van de lunch geserveerd bijvoorbeeld, soep, broodjes, salade, fruit, pannenkoeken en ijs.

De wandeling is voor iedereen. Bent u slecht ter been? Dan kunt u contact opnemen via onderstaand mailadres of telefoonnummer.

De wandeling start om 10.45 uur vanaf het gemeentehuis. Inloop met koffie is vanaf 10.30 uur. Na uitleg en uitreiken van het deelname bewijs vertrekken deelnemers volgens een aangegeven route richting de verschillende locaties. Rond de klok van 14.00 uur wordt iedereen weer terug verwacht op het Gemeentehuis alwaar een ijskar staat te wachten om de dag af te sluiten met een heerlijk boeren ijsje.

Aanmelden is niet verplicht maar als het mogelijk is voor u, is het voor ons fijn om te weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. U kunt dit doen bij de receptie van Pedaja, Servanda, ‘t Warme Hart en de Bibliotheek.

U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 06 49998054. 

Pagina 1 van 25

Servanda ondersteuning

Servanda vrijwilligers/werk

Servanda mantelzorger

Servanda activiteiten