Samen op weg naar een dementievriendelijke samenleving.

Hardinxveld-Giessendam. De gemeente Hardinxveld wil de samenleving nog meer bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of diens mantelzorger.

Ieder jaar krijgen veel mensen van hun arts te horen dat ze een vorm van dementie hebben. Met deze ingrijpende diagnose begint een proces dat vaak gepaard gaat met veel onzekerheid en verdriet. Hoe ga je om met een geheugen dat het meer en meer af laat weten? Een karakter dat verandert? Een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt. En misschien wel de moeilijkste vraag: Hoe kan ik ondanks alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met dementie vraagt daarnaast ook veel van de omgeving van mensen. Om deze redenen is door de gemeente besloten een werkgroep op te richten onder de naam Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG). Deze werkgroep DVG gaat zich de komende jaren richten op het inrichten van een dementievriendelijke samenleving binnen Hardinxveld-Giessendam. Een greep uit de doelen: meer kennis bij vrijwilligers, professionals en inwoners en, een ander doel, meer ontmoetingen mogelijk maken voor mensen met dementie. Dit wil de werkgroep DVG o.a. bereiken door het geven van voorlichting en scholing aan iedere geïnteresseerde. Meer ontmoetingen wil de werkgroep stimuleren door bepaalde activiteiten ook toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Dit alles, zodat als jijzelf misschien ooit deze diagnose krijgt, de mensen uit je omgeving er voor jou en je mantelzorger(s) zijn. Zodat zij weten waar zij heen kunnen voor hulp, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat je je zo veilig en ontspannen mogelijk voelt en je zo lang mogelijk mee kan doen in de samenleving. Want een dementievriendelijke samenleving bestaat uit ons allemaal.

Wil je meer informatie over de werkgroep Dementie Vriendelijke Samenleving, of heb je tips en/of ideeën, dan kun je mailen naar Suzanne Kuijt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 06-23 93 26 74.

Hardinxveld-Giessendam. Zorg jij voor iemand? Misschien ben je dan wel mantelzorger. Voor mantelzorgers uit Hardinxveld-Giessendam start op dinsdagmiddag 14 september de (gratis) cursus ‘De Zorg de Baas’. Zorgen voor een ander gaat vaak vanzelfsprekend, maar vraagt ook veel tijd en energie. Het is soms zoeken naar een goed evenwicht.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met onderwerpen als: evenwicht tussen draagkracht en draaglast, reacties van de omgeving, de rol van het netwerk, communicatie en grenzen stellen. Als jij zorgt voor een partner, kind, ouder (of ander familielid) of goede vriend of vriendin, helpt deze cursus je om de balans goed te houden en/of te krijgen. Degene voor wie jij zorgt heeft bijvoorbeeld een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, chronische ziekte, dementie, niet-aangeboren hersenletsel of psychische aandoening. De cursus van zeven bijeenkomsten is van 13.00 tot 15.00 uur in de Ducdalf bij Servanda (Scheldestraat 1) op de dinsdagmiddagen 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 2 en 16 november en 7 december. De groep zal niet groter zijn dan tien personen. Voor aanvang vindt een telefonische intake plaats. Behalve éénmalig 15 euro voor de cursusmap zijn er geen kosten aan verbonden. Mochten door coronamaatregelen fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn, dan vindt de cursus digitaal plaats. Voor vragen en aanmelden kun je mailen naar mantelzorgconsulent Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar MEE Mantelzorg 078-2063202. Kijk voor meer informatie op www.servanda.nl/diensten/mantelzorgondersteuning.

Werk in opdracht

 

Meerdere malen per week komt een groep bewoners online vanuit huis bij elkaar. Dit is mogelijk dankzij het online platform ‘Ontmoetingen Online’. Het is eenvoudig om deel te nemen via je tablet of computer. Dankzij ondersteuning is dit ook mogelijk als je alleen een televisie hebt. Voor de ontmoetingen is een speciaal afgesloten kanaal opgezet, waarmee je door videobellen met elkaar kan praten. Het fijne is dat het laagdrempelig is en je makkelijk met anderen in contact kunt komen.  

Tijdens de bijeenkomsten gaan we digitaal op pad, is het mogelijk om te kletsen met elkaar en zijn er sessies gericht op verschillende thema’s. De thema’s worden momentele begeleid door professionals van Servanda. Dit wordt afgestemd op de interesses en behoeften. De kracht van Online ontmoetingen is samenkomen, ondernemen en laagdrempeligheid. Dit biedt een uitkomst in deze tijd, waarbij het extra moeilijk is om elkaar te ontmoeten. Maar deze innovatie is zeker een blijvertje.  

Het is voor iedereen toegankelijk en het is eenvoudig om deel te nemen. Of je nu bijvoorbeeld moeilijk ter been bent of je sociale contacten kleiner zijn geworden. Het is heel eenvoudig om deel te nenen.  

De deelnemers uit de groep geven aan: ‘Op dit moment heb ik geen vervoer en kan ik door corona niet weg. Deze groep is heel fijn, want het geeft afleiding en je bent verbonden. Daarnaast leer je van elkaar, omdat je met gelijkgestemden bent. Zo kreeg ik de tip om de mooie dingen te onthouden, zodat je er later op terug kan kijken.’ 

Wilt u meer informatie of het een keer vrijblijvend uitproberen, neem dan contact op met Servanda: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0184-612771; bereikbaar op de werkdagen van 09:00 – 12:00 uur. 

Persbericht ontmoetingen online 7 juli 2021 1Persbericht ontmoetingen online 7 juli 2021 2

Pagina 1 van 44

Servanda ondersteuning

Servanda vrijwilligers/werk

Servanda mantelzorger

Servanda activiteiten